Konu Ankara olunca; Ankara kedisinden bahsetmemek olmaz diye düşünüyorum. Bu yazımda sizlere Ankara kedisinden bahsedeceğim. Ankara kedisinden bahsetmişken de, sıkça karıştırıldığı Van kedisine değinmemek hiç olmaz. Peki, birbirine görünüş olarak benzeyen fakat aslında oldukça farklı olan bu iki türü karıştırmamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?Kökeninin Tatarlar tarafından yetiştirilen Manul Kedisine dayandığı sanılan Ankara Kedisi’nin resmi belgelerde bahsinin geçtiği ilk tarih 16. yüzyıla Fransa’sına uzanıyor. Bu durumundan da açıkca anlaşılacağı üzere Ankara Kedisi, ticaretin vazgeçilmez objelerindendi.
19. yüzyılda ilk defa kedi şovlarında gözüken Ankara Kedisi, popülerliğini o yıllarda oldukça revaçta olan İran Kedisi’ne kaptırdı. Pers Kedisi’ni geliştrme programında kullanılan Ankara Kedileri, özellikle İngiltere’de, ayrı bir tür olarak kimlikleri kaybetme noktasına kadar geldi. Fakat, kendi memleketi olan Ankara’da milli bir miraz olarak görüldüklerinden Türkiye’de varlığını saf olarak sürdürmeye devam etti. Ankara Hayvanat Bahçesi, Ankara Kedilerini korumak için özel bir program başlattı. 1950’lerde Turkiye’ye gelen Amrikali bir asker tarafından görülen Ankara kedisi, 1962 yılında Albay ve karısına bir erkek ve bir dişi Ankara Kedisi hediye etti. Çift, Amerikaya döndükten sonra bu iki kedi ve onların yavrularıyla bir tür programı başlattı ve böylece Ankara Kedisi saf haliyle yurtdışına açılmış oldu. Ankara Kedi Sahiplendirme
Hem Ankara, hem de Van kedileri Türkiye’nin dünyaca kabul görmüş gözbebekleridir diyebiliriz. Beyaz tüyleri ve farklı renkteki gözleri ile birbirlerine çok benzerler. Ancak her iki türde de farklı renkte göz yapısı olabilmesine rağmen, Van kedilerinde bu durum daha sık görülür ve yukarıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi; Ankara kedisinin gözleri badem şeklinde iken, Van kedisinin gözleri yuvarlaktır. Van kedisinin gözleri mavi ve kehribar iken; Ankara kedisinde mavi ile birlikte sarı ve ela da görmek mümkündür. Ankara kedilerinin mavi gözlü olanları maalesef sağırdır ancak Van kedilerinde böyle bir durum söz konusu değildir.Ankara Kedisi’nin uzun bir vücudu, kuyruğu, uzun ince bacakları ve iri gözleri vardır. İpeksi kürkü, sağlam ama zarif vücuduyla oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip olan Ankara Kedisi, bakımını kolaylaştıran tek katlı bir kürk giymiştir. Kürkün uzunluğu mevsime göre değişkenlik gösterir. Sıcak havada kısalan ve incelen kürk, kışın uzun ve yoğundur. Yine kışın kuyruğu çok daha göz alıcı bir kürkle kaplanır. Ankara Kedisi’nin orijinal kürk rengi beyazdır. Uzun yıllar boyunca beyaz olmayan Ankara Kedileri kedi şovları için kabul görmemesine rağmen günümüzde bu kediler 20’nin üzerinde farklı renkte doğabilmektedir. Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısa ve kalındır, aynı zamanda kuyruğunda ve kulaklarında kahverengi-sarı tüylere rastlamak mümkündür. Ankara kedisi ise bembeyaz ve daha uzun tüylüdür. Van kedisinin tüylerine kadifemsi, Ankara kedisininkilere ise ipek gibi de diyebiliriz. Yukarıdaki resimlerden de anlayabileceğiniz gibi; Ankara kedisinin suratı daha keskin hatlara sahiptir, Van kedisinin yüzü ise yuvarlaktır. Ankara kedisinin kulakları da Van kedsine oranla daha uzundur.Amerika’ daki kedi yetiştiricilerinin, Anadolu’dan getirdikleri bir çift kediyi üretmeye başlamasıyla tekrar sevilen, popüler Kedi Cinsleri arasında yerini almıştır. Ankara Kedisi karakteri açısından; çok zeki, enerjik ve sahibine taparcasına bağlı bir kedi cinsidir. Oyuncu ve sosyal kişiliğiyle, sahibinin gönlünde taht kurar ve onu her yerde takip eder. Bu kadar sevilmesi ve üretilmesinin sebebi de, bu iyi karakter özellikleridir.
Ankara Kedi Sahiplendirme |
0 yorum:
Yorum Gönder