11 Mayıs 2020 Pazartesi
Home »
» Palpasyon Kanser
Palpasyon Kanser
16:48
No comments
Mekanik özelliklerde değişiklik yumuşak dokuda kanser için yararlı bir belirteçtir ve yüzyıllardır klinik tanıda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, araçlı palpasyon gibi yöntemler geliştirmek için, palpasyon sırasında mekanik yükün tümör yükünü ölçmek için kullanılmasında zorluklar devam etmektedir. Bu çalışma, geometrisi, boyutu ve derinliği hakkında önceden bilgi sahibi olmadan yumuşak dokuda kanserli nodüllerin tanımlanması ve miktarının hesaplanması için hesaplamalı bir çerçeve sunmaktadır. Prostat dokusunu örnek olarak kullanan yöntem, ilgili yapının yüzeyi (bu durumda prostat bezi) üzerinde çeşitli girinti derinliklerine sahip konumlarda gerçekleştirilen enstrümanlı palpasyona dayanmaktadır. Kuvvet geri besleme sonuçlarının profili, daha sonra kanserli nodülün boyutunu ve derinliğini tahmin etmek için silico modellerindeki kıyaslama ile karşılaştırılır. Metodoloji ilk önce hesaplama modelleri kullanılarak gösterilir ve daha sonra, doku nodülü jelatin fantomları kullanılarak doğrulanır, burada tümör nodülünün derinliği ve hacmi iyi doğrulukla tahmin edilir. Önerilen çerçeve, geometrisi hakkında önceden bilgi sahibi olmadan yumuşak dokudaki bir tümör nodülünü ölçebilir, böylece meme ve prostat kanseri dahil olmak üzere çok çeşitli katı tümörler için klinik palpasyon tanısında büyük umut vaat eder.
Bu çalışma yumuşak dokuda kanserli nodüllerin kantifikasyonunun hesaplamalı bir çerçevesini sunmaktadır. Metodoloji, çeşitli girintili derinliklere sahip pozisyonlarda gerçekleştirilen enstrümantal palpasyona dayanmaktadır. Kuvvet geri besleme sonuçlarının profili, daha sonra kanserli nodülün boyutunu ve derinliğini tahmin etmek için silico modellerindeki kıyaslama ile karşılaştırılır.
Giriş
Yumuşak dokudaki bir tümör nodülünün boyutunun ve yerinin belirlenmesi kritiktir. İdeal olarak, bu mümkün olan en erken aşamada gerçekleşmeli ve optimal tedaviyi belirleme şansı vererek hasta sonuçlarını iyileştirmelidir. Bununla birlikte, geleneksel biyopsi yardımı ile bile kanseri karakterize etmek, özellikle birincil tanı için önemsiz bir görev olmaya devam etmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme tekniklerinin neoplazmlar [1] gibi patolojik durumların saptanmasında yararlı olduğu kanıtlanmıştır ve sonoelastografi de yaygın olarak kullanılmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder